Astrofotoğraf atölyelerine katılıp çekim yapmak isteyenler için minimal bir ekipman tavsiyesi oluşturduk:
Bulb modu (B) olan bir kamera.
Bazı kompakt kameralar B moduna ya da uzun pozlamaya alındığında ISO değerini küçük bir değerde kilitler. Bu tür kameralar işe yaramayacaktır. Kameranızın ISO 1600'de 30 saniye pozlama yapabilmesi yeterlidir. Modelinden bağımsız Canon, Nikon, Sony, Fuji eski ve yeni hemen bütün DSLR kameralar bunu yapabilirler. Filmli kamera getirecekseniz tavsiyemiz ISO 1600 renkli filmle gelmenizdir. İlla siyah beyaz olsun diyorsanız 3200'lük bir film güzel olur.
Geniş açılı, açık diyaframlı lens.
Filmli kameralar ve full frame dijital kameralar için en az 50mm lens gerekli. 28mm, 24mm, mümkünse 14mm daha güzel olur. APS-C ve daha küçük sensörler için en fazla 28mm öneririz. Diyafram değeri en az F/4 olmalıdır. F/2.8, F/1.8, F/1.4 hatta varsa F/1.2 harika olur. Samanyolunu en geniş şekilde pozlamak için mümkün olan en düşük odak uzaklığı yani MM değeri seçilmelidir.
Kameranızı tartabilecek, sallanmayan bir tripod.
Şarj cihazlarınızı ve filmli kameralar için yedek pillerinizi unutmayın.
Filmli kameraların elektronik perde kontrollü olanları uzun pozlamada çok pil yer.
(Varsa) Uzaktan kumanda.
30 saniye pozlama süresince parmağınızı kamera deklanşöründe tutmak istemezsiniz. Timelapse kumanda varsa harika olur. Yoksa telefonla kontrol programlarını kurmayı unutmayın. O da yoksa manuel çalışan kumandalar da olur. Bu durumda kronometre kullanmanız gerekecek. Telefonlarınızda vardır o da zaten. Filmli kamera için kilitli kumanda daha uygundur. Bunun yanında, modelinden bağımsız olarak eski veya yeni Canon ve Nikon tüm DSLR kameraları parmağınızı basılı tutmadan zamanlama yaparak kumandasız kullanabilirsiniz.
(Varsa) Kafa lambası veya el feneri.
Bu lambanın ışığını size dağıtacağımız kırmızı folyolarla karartıp göz almayacak hale getireceğiz.
Not: Bunların hiç biri yoksa yine de astrofotoğraf seminerlerine ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz tabii ki.
Üstteki fotoğraf, geçen yıl Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali etkinlik alanında, astrofotoğraf eğitimcimiz Metin Altundemir tarafından çekilmiştir.